hits

Fotball, avansert analyse, GPS, grunnleggende lære om idrett og masse, masse, espresso!

kommentarer

Her kommer fortsettelsen på forrige innlegg jeg la ut vedrørende studiet mitt "High Performance Football Coaching" ved Universitetet i Lisboa. Grunnet innlevering av bachelor oppgave og jobbing mot muntlig eksamen innen bacheloren i Oslo, samt innlevering av oppgaver til studiet i Lisboa i tillegg til jobb har jeg måtte avvente de to siste innleggene av de to første modulene. Men her kommer nummer 2, like lang som en god og gammel Flo-pasning!

Dag 2 - Grunnleggende forståelse av styrke i fotballen, og biomekanikk!

Første dag var over, og hele gruppen av oss trenere hadde overraskende fort etablert god kjemi! En fantastisk åpen og varm gjeng satte standarden første dagen, vi kunne bare glede oss stort til dag nr 2 - som skulle bli et teoretisk hav å svømme ut i! Etter to kaffekopper var godfølelsen på topp, og vi kastet oss ut i temaet styrketrening og treningseffekter av muskelen. Det pragmatiske inntoget i denne verden gjorde det også oversiktlig og lettere for oss å ta til læringen - og takk høyere makter for det, for dette var alle 3 årene med idrettslære ganger 10 presset inn i 6 timer. 

Teorien ble delt inn i 4 hovedområder, hvor alt fra faktorer til kraftutvikling, styrkekomponenter, nevrale systemet og videre krav i fotballen spesifikt var noen av områdene som ble tatt opp - og det var ikke en brøkdel av alt en gang! Det spennende var å få et helhetlig inntrykk av basiskomponentene, og prøve å se integreringen av disse inn i vanlig fotballspill. Dette kom vi inn på senere i kurset - og man forstår samtidig hvor viktig hver detalj av basiskunnskaper om kropp, sjel og treningsmetodikk med effekter er i forståelsen av konstruksjon av så spesifikke fotballøkter som mulig! 

Etter 5 timer teori - og selvsagt småpauser med litt portugisiske småkaker (disse kakene er en grunn i seg selv til å ta en ferie i Portugal - utrolig gode) - samt en god lunsj og mingling i gangene - var det tid for noe jeg selv ikke har lest meg så nøye opp på siden innleveringen av min "Biomekaniske analyse av volley'en til Zinedine Zidane i CL-finalen 01/02 sesongen mot Bayer Leverkusen på ærverdige Glasgow stadion"! Dette skjedde i glansdagene på Bjerke Vgs, 2011, i klasse 2IDB med Simen Røine - dog skal det sies at jeg scorte høyt. Det vi skulle igjennom nå hadde noen kjennetegn fra tidligere erfaringer, men fortatt ekstremt mye å svelge unna. Vi gikk igjennom 3D og 2D analyse av mekanikkene, og brukte selvsagt Cristiano Ronaldo samt et helt vanlig spark på fotballen som utgangspunkt. Det som er spennende å ta med videre herfra er hvor viktig hver minste detalj, vinkel, hastighet og plassering (alle detaljer du egentlig kan komme på) av kroppsdeler har å si for en perfekt utførelse av en handling, og hvor OBS vi som trenere må være på hver spesifikke og usynlige detalj hos spillerne. 

En lang og meget tung faglig dag ble avsluttet med middag i sentrum og et par iskalde Super Bock sammen med flere av medstudentene! Humør som alltid stigende! Til slutt fikk en gjeng slitne trenere dratt seg hjem igjen til studentboligen, og jeg kan love deg at vi sov tungt den natten!


Skål a! Middag sammen med gode venner! Fra venstre: Jessica (Kina), Miko (Finland), Alfred (Sverige), Geoffrey (Canada), meg, Mohammad (Palestina).
 

Dag 3 - Fotball!! Og GPS!!

Firkantøvelse: av variasjoner i spillet brukte vi - maks 1 touch, maks 2 touch, fysiske mål å score på når forsvarere vinner ball, skiftninger på touch. Store avstander å dekke i midten, noe annet enn firkant-lekene de fleste liker å bedrive. Foto: High Performance Football Coaching

Nå snakker vi! Dag 3 ankom, og vi går mer fra den grunnleggende forståelsen av idretten til å få se profesjonell bruk av det i en portugisisk metodikk! Dette var også en dag som varte fra 09:00 - 21:00 med teori og praksis. 12 timer i strekk med det beste du vet er ikke å forakte, selv om jeg ikke holdt tellingen til slutt på hvor mange espressoer som ble svelget unna på rad under hver pause for å holde konsentrasjonen oppe på et maksimum!

Første modul tok for seg det grunnleggende rundt fotballspillet. Vi spesifiserte oss inn mot grunnkonseptene og strukturene som ligger naturlig i spillet. Dette omgjaldt å fase-dele og sone-dele banen opp  i forhold til spillets gang og hvordan lag ofte former seg i de fleste sonene. Videre splittet vi i det vi i Norge kjenner som "indidivudell dimensjon / player sub-system", "relasjonell dimensjon / group sub-system", "strukturell dimensjon / team sub-system" og "kamp dimensjonen / game system" som rager på topp. Disse systemene korrelerte vi igjen inn mot forskjellige kjente grunnleggende faser og kjennetegn som bør jobbes etter i henhold til coaching aspektet. En fin gjennomgang, og god introduksjon for å få en helhetlig forståelse av tankegangen deres. 

Så var det tid for å lære om spesifisering av mikro-, mesosyklus i relasjon mot taktisk periodiseringsprinsipper, metoder og spesifisering av innhold i de forskjellige dagene ut fra grunnprinsippene og data. Det sistnevnte er vel det viktigste: Kunne overvåke, analysere og forstå data fra GPS (vi brukte STATSports, i tillegg til drone som filmet økten) og implementere dette i hverdagen for, blant annet, å overvåke belastning. Det hjelper oss igjen å vurdere om tidsperspektiv, banestørrelser, avstander, antall med-/motspillere etc er på et fint nivå ift en jevn utvikling hos spillerne, eller om vi må justere metodene for å treffe belastningen og utviklingen vi ønsker. Dagene i mikrosyklusen innehar 3 spesifikke aktiveringsdager, 1 restitujonsøkt etter kamp og 1 resitutsjonsøkt før kamp. Aktiveringsdagene følger de generelle prinsippene i idrettslæren. Den ene dagen har fokus på småbanespill og dertil mange eksplosive handlinger i løpet av kort tid. Den andre dagen fokuserer på lenger tids storbanespill med fokus på det aerobe hos utøverne. Den siste omhandler høyere hurtghetsaspekt hos spillerne, og er strippet ned i kompleksitet for at spillerne kan dra på mot maks hastighet, med lenger pause mellom repetisjonene - kan f.eks. være 2v1 med lang bane). 

Etter masse småkaker, espressoer og filosofering i fotballen, var det på tide å spenne på seg fotballskoene og komme seg ut for å dra noen luker. Da vi kom ned på banen fikk vi utdelt de kjente "BH'ene" man ellers ser stjernene i Europa pryde seg med under treningsøktene. Den var stram, men ikke ubehagelig, og man følte seg smått proff i dem - trodde aldri jeg skulle si slikt om en sport-BH. Oscar og Ricardo (lærerne våre) kom med "pod'en" og festet den bak "BH'en". Økta inneholdt 4 øvelser: Vi begynte med en firkantvariant med flere variasjoner, så videre i en 3v3 øvelse med fokus på overgangsfasen, storbanespill 7v7 med variasjoner og en siste øvelse med fokus på innlegg og scoring i boks med overtall. Formålet var å se forskjell på fysiologiske dataen i de forskjellige øvelsene - og finne kategoriseringen på dem. Jeg skal love dere en ting etter økta; JEG HAR ALDRI VÆRT SÅ SLITEN ETTER EN FOTBALLØKT NOENSINNE! Jeg sammenligner da trettheten i kroppen opp mot helvetesøktene jeg hadde med Grorud G19 som 15 åring, hvor vi sprintet som hodeløse høns i Lillomarka før det var en hardcore styrkeøkt på Grorudbanen med snø opp til knærne. Så til alle dere som fortsatt holder fast ved løping til skogs/isolert løping uten fotballspesifisitet; dette er bedre. Videre gjør jeg tanker om hvor mye man kan påvirke en økt fysiologisk og læringsmessig uten å behøve å si så mye som trener. Det er også spennende hvordan fokuset er på å dra ut størrelser på spillflater fremfor å gjøre dem unaturlig små! Motspill var alltid inkludert i økta!

Over: Team fantastic red (Benfica)! I gruppe med Alfred (FCK) og Nuno (Benfica), vi var også tre av de som fikk STATSport BH på! Klargjør oss for kamp! Foto: High Performance Football Coaching


Endte opp slik etter 2x3 minutter med 3v3. Ergo - store områder å dekke for hver person, maks intensitet, tungt! Foto: High Performance Football Coaching

Med utrolig såre føtter, melkesyre i bena og mange inntrykk - var det på tide å finne en lokal restaurant igjen, med noen gode, kalde, Super Bock! Vi rundet av kvelden med mat og masse latter, og kunne ta kvelden med følelsen av en god innsats alle sammen! 

 

Dag 4 - Analyse, Manchester City og City Football Group!
Bildet: Nuno, Mohammad og jeg presenterer tankene våre rundt fremtidens fotballspillere. Foto: High Performance Football Coaching

Nå har hele gjengen kommet godt i siget hvor praten og latteren går i en ganske lett tone! På besøk har vi blant annet Pedro Marques fra City Football Group, og som er tidligere analytiker for Manchester City. Vi får introdusert et digert system i regi av City Football Group og hvordan den nyeste analyse-softwaren brukes i internasjonal toppfotball. Tro meg, systemet var det en høy klasse over. Det var kartlagt spillere over hele Europa, i tillegg til data på lag vedrørende spillestil, attributter, statistikk etc - overlegent noe annet jeg har sett. Videre gikk vi også igjennom prinsipper til bruk for analyse, og kunne bruke av den digre kompetansen to av våre erfarne medstudenter (Benfica & PSG) innehar på feltet. Vi gikk også igjennom hvordan vi anså den fremtidige fotballen, med deriblant dagens utvikling hos individer og teknologi i bakhodet. Da var post 2 av 3 fra første to modulene ferdig! Sender en fotballhilsen fra medstudentene mine Ricardo (Portugal), Richard (India) og Rodrigo (Brasil), dog litt slitne etter en intensiv økt! 

Stay tuned for siste post, før reisen går ned igjen til modul 3 og 4!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar